Βασιλακόπουλος: “Θα βρούμε επιτέλους και κάποιον να αντικαταστήσει τον Μπουρούση”

Για εμπορευματοποίηση του μπάσκετ έκανε λόγο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στις δηλώσεις του πριν την κλήρωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19 που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Κρήτη. 

Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ αναφέρθηκε σε προβλήματα που ταλαιπωρούν το άθλημα, χαρακτηρίζοντας μεγάλο επίτευγμα τον περιορισμό των ξένων σε έξι.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο νέο αίμα που έρχεται στο προσκήνιο, με την ελπίδα να αντικατασταθούν οι σημερινοί παίκτες της Εθνικής -αναφέροντας χαριτολογώντας τον Γιάννη Μπουρούση που ήταν παρών στην εκδήλωση.

Αναλυτικά, όσα είπε:
«Κύριε περιφερειάρχη, κύριε δήμαρχοι, εκπρόσωποι της FIBA, μέλη της Εθνικής…

Μαζί μας είναι και ο αρχηγός της Εθνικής, ο Γιάννης Μπουρούσης, που έχει ξενιτευτεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, αλλά είναι πάντα εδώ κι αυτό έχει προεκτάσεις και υπονοούμενα.

Βρισκόμαστε στο ιστορικό νησί της Κρήτης, που έχει ιστορία χιλιάδων ετών και πρωταγωνίστησε σε όλες τις κοινωνικές εκφράσεις. Στον πολιτισμό, την τέχνη, τη γνώση, αλλά πάνω από όλα στην καθιέρωση της δημοκρατικής πορείας αυτού του τόπου. Οι Κρητικοί ήταν πάντα πρωταγωνιστές σε όλους τους αγώνες και υπήρχαν πολλά θύματα στο βωμό της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Διανύουμε εποχές δύσκολες για το αθλητικό κίνημα, που πέρα από τους αγώνες στα γήπεδα πρέπει να δίνει αγώνες και στην κοινωνία για να διατηρήσει τις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες που υπηρετεί. Ο Θεός Άθλος είχε εγκατασταθεί κοντά στην αρχαία Ολυμπία και από εκεί βγήκε το όνομα.


Έχει διαφορά από αυτό που κάποιοι σήμερα προσπαθούν να επιβάλουν δημιουργώντας αντιαθλητικές συνθήκες. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ο άθλος κι όχι το χρήμα. Ζούμε στην εποχή που κυριαρχείται από τους δεξιοτέχνες της εντύπωσης, αλλά το ζητούμενο δεν είναι η δεξιοτεχνία, αλλά το αθλητικό αποτέλεσμα.

Οι δεξιοτέχνες επιδιώκουν τη μετατόπιση της ευθύνης έναντι του κοινωνικού συνόλου που υπηρετούν, προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, αν και θα έπρεπε να πούμε και να αποκαλύψουμε πολλά.

Σήμερα ανοίγεται η αυλαία σε μια τεράστιας σημασίας διοργάνωση, που αφορά στο μέλλον του αθλήματος. Υπάρχουν φυσικά εκείνοι που προσπαθούν να εξαγοράσουν τα πάντα και η εμπορευματική λειτουργία του αθλήματος. Πολιορκείται το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα από κλάδους και ανθρώπους που επιδιώκουν αυτή την εμπορευματοποίηση και θέλουν να την επιβάλουν χωρίς φραγμούς.

Αρχίζουν κάποτε και οι αντιστάσεις της αθλητικής κοινωνίας. Ακόμη και την εγχώρια αθλητική παραγωγή δεν την υπερασπιζόμαστε.

Υπάρχουν χώρες που ο καθένας μπορεί να φορέσει τη φανέλα εθνικών χρωμάτων. Στην Ελλάδα με το ζόρι και αγώνες έχουμε κρατήσει τον αριθμό ξένων στους έξι. Και το θεωρούμε μεγάλο επίτευγμα. Σε άλλες χώρες έχουν και 12 ξένους. Αυτό επιδιώκουν κάποιοι.

Σήμερα είναι η γιορτή της νεολαίας, είναι τα παιδιά που θα αντικαταστήσουν τους μεγάλους. Θα βρούμε επιτέλους και κάποιον να αντικαταστήσει τον Μπουρούση που έχουμε βαρεθεί να τον βλέπουμε να αγωνίζεται.

Αυτά τα παιδιά που συνεχίζουν και αγωνίζονται στην Εθνική αποτελούν παράδειγμα και θα ήθελα και οι νέοι να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, τον δήμαρχο και τον κόσμο του Ηρακλείου. Η Κρήτη διακρίνεται για το φιλόξενο πνεύμα και θα υποδεχτεί τη νέα γενιά του μπάσκετ. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και θα πάνε. Η Κρήτη δεν δίνει εξετάσεις, αυτό που παίρνει το δικαιούται».

Τελευταία Άρθρα

Related articles