17.6 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΌλα τα άρθραBloggersΠαναγιώτης Καλαϊτζάκης: Το πρότυπο των επόμενων γενιών

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: Το πρότυπο των επόμενων γενιών

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης πραγματοποίησε μία ακόμα καλή εμφάνιση σε αγώνα Euroleague και ο Μάριος Μπούλης εξηγεί γιατί πρέπει αυτός ο παίκτης να αποτελέσει το πρότυπο για τις επόμενες γενιές στην Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός πήρε μία πολύ δυσκολότερη νίκη από αυτή που μπορεί να καταλάβει κανείς κοιτώντας αποκλειστικά το σκορ. Χωρίς τον Κώστα Σλούκα, με τον Λούκας Βιλντόζα επί της ουσίας ανενεργό και τον Ιωάννη Παπαπέτρου εκτός rotation, ο Εργκίν Αταμάν είχε περιορισμένες λύσεις στην περιφέρεια. Αν συνυπολογίσουμε και το 2/12 από τα 6,75, καταλαβαίνει κανείς πόσο ανεβασμένος ήταν ο δείκτης δυσκολίας.

Κι όμως, παρά το αρχικό κάκιστο ξεκίνημα ως απόρροια της αστοχίας του Ναν και της απουσίας του Σλούκα, βρήκε τη λύση. Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έδωσαν τη λύση. Κι αν για τον δεύτερο, πρακτικά περιμέναμε να μπει πιο ενεργά στο rotation με τα πραγματικά στοιχεία του παιχνιδιού του, δηλαδή την ομαδικότητα, την αμυντική ικανότητα και το μακρινό σουτ (δεν ήταν ποτέ σκόρερ και σούπερ σταρ όπως πλασαρίστηκε), για τον πρώτο αξίζει ιδιαίτερης συζήτησης.

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: Η κάθοδος

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη, όχι για όσα κάνει τώρα στο παρκέ, αλλά για τη διαδρομή του μέχρι το σήμερα. Προϊόν των ακαδημιών του Άρη και πώς να μην έχει το μπάσκετ μέσα του όταν έχει περάσει από την μπασκετική «μήτρα» της χώρας. Η κάθοδος στην Αθήνα δεν άργησε να έρθει. Το καλοκαίρι του 2018, ο αλήστου μνήμης Χολαργός πήρε την άνοδο για την Basket League. Ο Άρης Λυκογιάννης του έδωσε, λοιπόν, την ευκαιρία να πάρει τις πρώτες του εμπειρίες από το πρώτο πρωτάθλημα της χώρας.

Κακά τα ψέματα, όμως, στην Ελλάδα για να πάρεις χρόνο συμμετοχής ως Έλληνας παίκτης, πρέπει να έχει φύγει από πάνω σου η ταμπέλα του ταλέντου και να έχεις αποδείξει τι μπορείς να κάνεις. Όχι γιατί ο Λυκογιάννης ή ο εκάστοτε Λυκογιάννης δεν θέλει να σου δώσει την ευκαιρία. Αλλά γιατί οι προπονητές θα ψάξουν πρώτα το αποτέλεσμα, ακριβώς επειδή παίζουν το κεφάλι τους κάθε εβδομάδα. Διά του λόγου το αληθές: 4 συμμετοχές και κάτι περισσότερο από 15 λεπτά συμμετοχής ΣΥΝΟΛΙΚΑ!

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: Η απόφαση ζωής

Το καλοκαίρι του 2018, λοιπόν, ήταν το πλέον κρίσιμο, όπως αποδεικνύεται. Και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης δεν έχει κανέναν λόγο να το μετανιώνει. Αποφασίζει να μετακομίσει στην Λιθουανία για χάρη της Νεβέζις. Δεν θα μπορούσε να βρει συμβόλαιο στην Ελλάδα; Προφανώς και θα έβρισκε, έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες μπασκετμπολίστες είναι δυσεύρετοι. Όμως ο Καλαϊτζάκης έβαλε σε προτεραιότητα το να παίξει. Έμεινε, λοιπόν, δύο χρόνια στην λιθουανική ομάδα και εκεί έδειξε τα πρώτα στοιχεία του παιχνιδιού του. Σουτ, άμυνα, αλτικότητα και κίνηση. Η Λιετκαμπέλις, μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί τις πρώτες θέσεις στη χώρα τον τσέκαρε και του έδωσε, όχι απλά θέση στο ρόστερ, αλλά ουσιαστικό ρόλο. Σε ηλικία 22 ετών έπαιξε κάτι περισσότερο από 22 λεπτά κατά μέσο όρο στο Eurocup. Όσο για τα στατιστικά του, είχε 13 πόντους, 2,8 ριμπάουντ, ισάριθμες ασίστ και 1,3 κλεψίματα. Ναι, στο Eurocup.

Τι κάνουν οι ελληνικές ομάδες

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι να δούμε πόσοι Έλληνες παίζουν στο Eurocup και το BCL στην ηλικία που ήταν τότε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.

  • Ο Άρης έχει χρησιμοποιήσει τον Καλόγηρο μόλις σε 4 λεπτά με κάτι λιγότερο από 2 λεπτά συμμετοχής, ενώ έχει παίξει σε 9 ματς με περίπου 8,5 λεπτά κατά μέσο όρο.
  • Ο Προμηθέας έχει χρησιμοποιήσει τον 20χρονο Θάνο Μπαζίνα σε 9 αγώνες στο Eurocup με 7,4 λεπτά κατά μέσο όρο και τον Πλώτα σε άλλες 4 ματς με περίπου 5 λεπτά συμμετοχής.
  • Το Περιστέρι έχει δώσει 6 αγώνες στον Ζούγρη με κάτι λιγότερο από 4 λεπτά κατά μέσο όρο. Έχει βέβαια τη δικαιολογία ότι είναι 19 χρονών.
  • Στον ΠΑΟΚ οι μικρότεροι σε ηλικία είναι ο Αρσενόπουλος (23 χρονών) με 6,2 λεπτά κατά μέσο όρο και ο Σχίζας (24 χρονών) με περισσότερα λεπτά, αλλά είναι ήδη στην ηλικία του Καλαϊτζάκη.
  • Η ΑΕΚ από την άλλη δίνει 12 και 14 λεπτά συμμετοχής σε Καράμπελα και Νετζήπογλου αντίστοιχα.

Άρα, λοιπόν, στους πέντε εκπροσώπους της Ελλάδας στις δύο διοργανώσεις, μόνο η ΑΕΚ χρησιμοποιεί πιο νεαρούς παίκτες σε ηλικία. Καμία άλλη ομάδα δεν δίνει τα λεπτά συμμετοχής που έπαιρνε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης στην Λιετκαμπέλις.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως μονάχα η «Ένωση» ξεκίνησε με στόχο την ευρωπαϊκή επιτυχία. Άρα προλαβαίνουμε και το επιχείρημα ότι η Λιετκαμπέλις δεν είχε να κυνηγήσει κάποιο στόχο, γι’ αυτό και έδινε χρόνο συμμετοχής στον Καλαϊτζάκη.

Μη νομίζετε, βέβαια, πως τα νούμερα αλλάζουν και στις εγχώριες διοργανώσεις. Νεαροί Έλληνες δεν βρίσκουν χρόνο συμμετοχής, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο στόχος της ομάδας με την οποία έχουν συμφωνήσει. Τα λεπτά συμμετοχής που έπαιρνε στην Λιετκαμπέλις ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης δεν τα παίρνουν.

Θες να παίξεις; ΦΥΓΕ!

Το ελληνικό brain drain ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήσαμε στα χρόνια της κρίσης. Πολλοί ήταν οι νέοι Έλληνες που αποφάσισαν να φύγουν από τη χώρα στα χρόνια του μνημονίου. Ήταν ένας τρόπος να βρουν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό έκανε και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης. Επέλεξε μία αμιγώς μπασκετική χώρα όπως η Λιθουανία για να βρει χρόνο, ρόλο και να εξελίξει το παιχνίδι του.

Αυτό είναι και το πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά και σε υψηλό επίπεδο με το μπάσκετ. Ποιος ο λόγος να δοκιμάσει ένα παιδί την τύχη του στην Basket League όντας απλά στον πάγκο, για να επιστρέψει στην Α2 (Elite League) όπου και εκεί δεν έχει βεβαιωμένο χρόνο συμμετοχής και μετά κανείς δεν ξέρει πού και αν θα εξελιχθεί. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Κωνσταντίνο Κορκόντζελο. Εκπληκτικό ταλέντο που πριν τρία χρόνια έβγαζε μάτια στα Rising Stars με τον Δούκα. Πήγε στον Ιωνικό πέρυσι, δεν έπαιξε ούτε ελάχιστα και φέτος είναι στον Πανερυθραϊκό στην Α2. Θέλετε λεπτά συμμετοχής; Λιγότερο από 9…

Διαβάστε όλα τα θέματα για μπάσκετ εδώ

Δυστυχώς, όπως είναι αυτή τη στιγμή το μπάσκετ στην Ελλάδα, το καλύτερο που έχει να κάνει ένα παιδί, είναι να φύγει στο εξωτερικό. Προσέξτε: όχι απαραίτητα να πάει σε ένα κολέγιο στις ΗΠΑ. Να δοκιμάσει στο εξωτερικό, εκεί όπου αν έχει ταλέντο και θέλει να δουλέψει, θα βρει χρόνο και ρόλο. Το έκανε ακόμα και ο αδερφός του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, ο Γιώργος. Αφού είδε ότι δεν θα βρει χρόνο σε καλό επίπεδο στην Ελλάδα, προτιμήσει να παίξει στην Γερμανία. Και καλά έκανε!

Το πρότυπο σου

Αν θες ένα πραγματικό πρότυπο, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης είναι αυτή η περίπτωση. Δούλεψε, έπαιξε και τώρα παίρνει την πρώτη αμοιβή για τον κόπο του. Έφτασε στο pick του; Προφανώς όχι. Στο χέρι του είναι να εξελίξει κι άλλο τις δυνατότητες του!

Μπορείτε να διαβάσετε τις καθημερινές προβλέψεις του Μάριου Μπούλη στο BetMarket.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular