18.5 C
Athens
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣάμπο Κουράς ΤσιδαόμπαΣάμποΠαγκόσμιο Σάμπο: Τελετή έναρξης με τον “ζωντανό θρύλο” σε σάμπο και ΜΜΑ...

Παγκόσμιο Σάμπο: Τελετή έναρξης με τον “ζωντανό θρύλο” σε σάμπο και ΜΜΑ Φεόντορ Εμελιανένκο (pic)

Μία φαντασμαγορική τελετή έναρξης επεφύλασσαν οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σάμπο Ανδρών/Γυναικών στο υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο της Αστάνα που φέρει το όνομα του Καζάκου «χρυσού» Ολυμπιονίκη της ελληνορωμαϊκής πάλης το 1980 και παγκόσμιου πρωταθλητή το 1981, «Ζακσιλίκ Ουσκιμπίροφ».

Στο κατάμεστο “ Palace of Martial Arts” Ζεκ Πεζέκ (σ.σ. έτσι αποκαλούν τον Ουσκιμπίροφ στο Καζακστάν για συντόμευση), σε μία χώρα που ζει και αναπνέει για τις πολεμικές τέχνες με μακρά παράδοση σε αυτές και που… χάνεται στα «βάθη» της Ιστορίας, παρών ήταν ο «ζωντανός θρύλος» του σάμπο και των Μικτών Πολεμικών Τεχνών (ΜΜΑ), Φεόντορ Εμελιανένκο. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο σάμπο, εννέα φορές πρωταθλητής Ρωσίας και νυν πρεσβευτής του αθλήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σάμπο (FIAS) αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά την τελετή έναρξης, καθώς μικροί και μεγάλοι περίμεναν με ανυπομονησία να βγουν μία φωτογραφία μαζί του και να του σφίξουν το χέρι.

Ο πρόεδρος της FIAS, Βασίλι Σεστακόφ, ο οποίος την Παρασκευή (08/11) είχε επανεκλεγεί ομόφωνα πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έως το 2029 κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης απένειμε τιμητική πλακέτα και ένα χρυσό πιν της FIAS (σ.σ. η μεγαλύτερη τιμή) στον Φεόντορ Εμελιανέκο, λέγοντας: «Νιώθω χαρά που συναντώ ξανά τον Φεόντορ Εμελιανένκο, αυτή τη φορά εδώ, στο Καζακστάν. Είναι ο μεγαλύτερος σαμπίστας του κόσμου. Έκανε τόσα πολλά για να γίνει πιο δημοφιλές το σάμπο παγκοσμίως, τόσα πολλά που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει».

Ο «τελευταίος αυτοκράτορας», όπως συνηθίζεται ν’ αποκαλούν τον Φεόντορ Εμελιανένκο των 40 νικών και μόλις 7 ηττών στην καριέρα του στο MMA στην κατηγορία βαρέων βαρών παρέδωσε  στον Βασίλι Σεστακόφ τη στολή του με τυπωμένο το όνομά του και την υπογραφή του, την οποία θα μπορούν να θαυμάζουν πλέον οι επισκέπτες του μουσείου του σάμπο, το οποίο βρίσκεται στο Διεθνές Κέντρο Σάμπο στη Μόσχα.

Απευθυνόμενος δε προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας από το 2009, ο Εμελιανένκο, επισήμανε: «Ο Βασίλι Σεστακόφ επανεξελέγη πρόεδρος της FIAS και είμαι πολύ χαρούμενος που ένας τέτοιος αξιόλογος άνθρωπος διοικεί το παγκόσμιο σάμπο. Οι εκπρόσωποι όλων των χωρών εκτιμούν τον ίδιο και το έργο του για το άθλημά μας».

Καζακστάν σημαίνει η ««χώρα των περιπλανώμενων». Το όνομα «Καζάκ» προέρχεται από την αρχαιοτουρκική λέξη “ qaz”, που σημαίνει «περιπλανιέμαι», αντανακλώντας τον νομαδικό πολιτισμό των Καζάκων στα βάθη του χρόνου, με τις πολεμικές τέχνες να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού. Οι φίλαθλοι στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σάμπο, μία παλαιστική τέχνη με πολλά στοιχεία από τζούντο το όνομα τα αρχικά του οποίου προκύπτουν από τις λέξεις «άοπλη μάχη», είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία… γεύση του πολιτισμού των Καζάκων, παρακολουθώντας χορευτικές ομάδες σε παραδοσιακούς χορούς με πολλά στοιχεία που παρέπεμπαν σε πολεμικές τέχνες, με ταμπούρλα και ικανότητας χειρισμού παραδοσιακών όπλων, όπως το τσεκούρι.

Παγκόσμιο Σάμπο: Στην 5η θέση η Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου

Ο Βασίλι Σεστακόφ επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σάμπο (FIAS)

Παγκόσμιο Σάμπο: Η Ελλάδα με Καϊσόπουλο, Θεοδωρακοπούλου στο ραντεβού των κορυφαίων από 80 χώρες

RELATED ARTICLES

Most Popular