Ολυμπιακός σε αναζήτηση

Έχει θέματα ο Ολυμπιακός που πρέπει να λύσει κι αυτό φάνηκε και στο τελευταίο παιχνίδι του με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε. Δεν είναι πρόβλημα το 3-4, ούτε οι δύο εντός έδρας ήττες, αλλά περισσότερο η εικόνα των ερυθρολεύκων, η οποία δεν είναι κακή αλλά γεμάτη ερωτηματικά.

[Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ο Ολυμπιακός να πετύχει παρόμοια εκκίνηση με τα προηγούμενα χρόνια, στα οποία οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, αλλά κυρίως οι αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού, ήταν ελάχιστες. Καινούρια ομάδα, δύσκολο πρόγραμμα και το ρεκόρ στο 3-4, αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε ή να αγχωνόμαστε για τα ρεκόρ.] 

Προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια

Η αίσθηση που δίνει ο Ολυμπιακός – η οποία ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα- είναι ομάδας που ακόμα «ψάχνεται». Οι ερυθρόλευκοι κινούνται μεταξύ της ποτισμένης φιλοσοφίας χρόνων και της νέας του Μπλατ. Η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη και προφανώς θέλει χρόνο. Οι παίκτες δεν είναι εύκολο, ειδικά στα κρίσιμα σημεία του αγώνα, να μην λειτουργήσουν ενστικτωδώς, με αυτό να τους κατευθύνει σε ένα στυλ μπάσκετ που δεν είναι στο μυαλό του προπονητή τους.

Εδώ, πιθανόν να διαφαίνεται και μία διστακτικότητα του Μπλατ ως προς τον τρόπο που θέλει να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα. Ξέρει πως αυτό δεν γίνεται να συμβεί «βίαια» κι από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά πιθανόν να πηγαίνει πιο «αργά» απ’ότι θα έπρεπε. Όπως και να ‘χει, οι ισορροπίες είναι δύσκολο να βρεθούν σε μία τέτοια κατάσταση.

Ο Αμερικανό-Ισραηλινός προπονητής ακόμα προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, τα οποία σύλλεξε το καλοκαίρι. Στην πορεία, όμως, φαίνεται πως κάποια δεν κουμπώνουν εκεί που υπολόγιζε.

Το θέμα στη γραμμή των ψηλών

Αποτέλεσμα εικόνας για Zach LeDay  ολυμπιακος

Το στοίχημα του Ολυμπιακού στην frontline -και προσωπική επιλογή του Μπλατ- ακούει στο όνομα Ζακ Λεντέι. Ο Αμερικάνος ψηλός αποκτήθηκε για να καλύψει τη θέση «5» μαζί με το Μιλουτίνοφ. Ο 24χρονος Τεξανός δυσκολεύεται ως center, ο Μπλατ επιχειρεί να τον μετακινήσει στο «4», αλλά αυτό έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο rotation. Ο Βεζένκοφ, ο οποίος έκανε καλό ξεκίνημα στη σεζόν, χάνει σημαντικό χρόνο συμμετοχής και η ομάδα μένει «γυμνή» στη θέση του center με τον Μπόγρη μόνο πίσω από το «Μίλου».

H επιστροφή του Αγραβάνη στην αγωνιστική δράση μπορεί να λύσει τα χέρια του Μπλατ; Δύσκολα θα επιχειρήσω να προβλέψω, αφού αν ο Λεντέι τελικά μετακινηθεί στη θέση του power forward, η έλλειψη αθλητικού center θα είναι καταφανής και κάτι που δεν μπορεί να καλύψει ο Έλληνα forward/center. Επιπλέον θα δημιουργηθεί μεγάλος συνωστισμός στη θέση «4».

Οξύμωρο να μιλάμε για συνωστισμό, βέβαια, όταν την Πέμπτη ο Πρίντεζης μας θύμισε τη σεζόν 2015-16, μένοντας για 36 λεπτά στο παρκέ! Ο Βεζένκοφ δεν σηκώθηκε ποτέ από τον πάγκο. Ο Λεντέι έπαιξε ελάχιστα στο «4». Τα επόμενα παιχνίδια θα δώσουν απαντήσεις για το που πηγαίνει το rotation στη frontline, το οποίο πάντως φαίνεται προβληματικό.

Τι γίνεται με τους «κοντούς»;

Στην περιφέρεια έχει κι εκεί πραγματάκια που πρέπει να λύσει η ομάδα του Πειραιά. Ο Γκος μπορεί να προσφέρει πράγματα, αλλά σίγουρα θέλει πίστωση χρόνου για να μπορέσει να ενσωματωθεί 100% στα δεδομένα της Ευρωλίγκας. Μέχρι τώρα έχει ξεσπάσματα, αλλά πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του.

Η διαχείριση του Σπανούλη μου φαίνεται ουσιαστική. Ο Μπλατ δεν διστάζει να παίξει χωρίς τον αρχηγό του, όταν βλέπει πως το παιχνίδι δεν του βγαίνει. Του δίνει ανάσες και δεν στηρίζει τα πάντα πάνω του. Η επιλογή να τον αφήσει έξω στην τελευταία επίθεση απέναντι στη Φενέρ είναι επιλογή και μέχρι εκεί. Αν έμπαινε και το έχανε θα ακούγαμε «γιατί τον έβαλε; Οι άλλοι του γύρισαν το παιχνίδι», τώρα ακούμε «ο Σπανούλης τα βάζει στο τέλος». Έτσι είναι, πάντα όποιος δεν παίζει είναι ο καλύτερος άλλωστε.

Όσον αφορά τον Στρέλνιεκς, φαίνεται πως φέτος θα είναι πολύ σημαντικός.  Η απουσία του ήταν παραπάνω από ηχηρή στα παιχνίδια που έλειπε. Ούτως ή άλλως, ο Ολυμπιακός δεν έχει και πληθώρα στα guards, οπότε δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει παίκτες. Κι αυτό ίσως να σημαίνει πως ο Μάντζαρης πρέπει παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο. Ο Έλληνας playmaker δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την απογοητευτική περσινή χρονιά. Παράλληλα, φαίνεται να είναι πιο επιθετικός, όσο παίζει, παίρνοντας κάποιες φάσεις πάνω του (κυρίως drive) που δεν το συνήθιζε.

Η θέση «3» που ματώνει

Αποτέλεσμα εικόνας για timma olympiakos

Υπάρχουν παίκτες που πρέπει να ανεβάσουν την απόδοσή τους. Πρώτος όλων, ο Γιάνις Τίμα. Ο Λετονός πρέπει να βρει ρυθμό. Δήλωσε παρών στο ΟΑΚΑ, αλλά απέναντι στους Τούρκος ήταν πάλι εκτός παιχνιδιού. Ο Τίμα θυμίζει την περσινή περίπτωση του Χόλις Τόμσον (ίδια θέση, σουτέρ κι οι δύο), αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ο Λετονός παίρνει χρόνο συμμετοχής κι η ομάδα δουλεύει -και- για αυτόν, όσο παίζει. Ο Μπλατ του δίνει συστήματα, αλλά η μέχρι τώρα απόδοση του Τίμα είναι κάτω του μετρίου. Δεν είναι μόνο πως τα σουτ που επιχειρεί δεν βρίσκουν στόχο, αν και είναι βασικό αφού μιλάμε για το κύριο επιθετικό του όπλο, αλλά και στην άμυνα, αν κι έχει το κορμί, τον όγκο και τη δύναμη να βοηθήσει, χάνει τις περισσότερες μονομαχίες.

Σε συνδυασμό με την κακή αρχή που έχει κάνει ο Παπανικολάου στη χρονιά (εξαίρεση το φοβερό 2ο ημίχρονο απέναντι στη Φενέρ), οι δευτεραθλητές Ελλάδας δεν παίρνουν ουσιαστική βοήθεια από τη θέση «3». Μένει ο Τουπάν, ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ «2» και «3», να δίνει ό,τι μπορεί. Ο Γάλλος, βέβαια, για άλλο λόγο αποκτήθηκε κι έχει μετατραπεί σε spot shooter.

Πρώτο crash test η δύσκολη συνέχεια

Συνολικά, η εικόνα του Ολυμπιακού είναι μπερδεμένη. Παίκτες πολυθεσίτες μετακινούνται, όχι βάσει στρατηγικής για την ώρα, αλλά για να βρεθεί που ταιριάζουν καλύτερα. Ο Μπλατ προσπαθεί να καταλάβει ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα το πλάνο του και ταυτόχρονα αναθεωρεί τις απόψεις του για κάποιους, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο που τοποθετεί τα πιόνια του στην σκακιέρα. Ο καθρέφτης όλων των παραπάνω είναι φυσικά το γήπεδο, όπου η ομάδα του Πειραιά -φυσιολογικά- αφήνει πολλά ερωτηματικά.

Τέσσερις παίκτες (Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ, Σπανούλης και Γκος) έχουν τραβήξει μέχρι τώρα το κουπί. Σίγουρα πρέπει να μπουν -και θα μπουν- περισσότεροι στην εξίσωση. Η ομάδα μπήκε νωρίς σε μία μίνι κρίση. Ο κύκλος των δύσκολων αγώνων, όμως, δεν έχει τελειώσει. Κάθε άλλο, μάλιστα, οι ερυθρόλευκοι ετοιμάζονται για 5ήμερο-φωτιά.

Πάνε στο ΟΑΚΑ την Κυριακή για ένα δεύτερο ντέρμπι σε γρήγορο χρονικό διάστημα, ταξιδεύουν την Τρίτη στο Μόναχο και υποδέχονται την Πέμπτη την πρωταθλήτρια Ρεάλ. Μία τριάδα αγώνων, η οποία μπορεί να μην είναι καθοριστική σε βαθμολογικό επίπεδο, αλλά σίγουρα θα τεστάρει την πνευματική ικανότητα του Ολυμπιακού να διαχειριστεί δύσκολα παιχνίδια στην πρώτη «ζόρικη» κατάσταση της σεζόν.

 

Τελευταία Άρθρα

Related articles